Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Najaarsnota: 400 miljoen extra voor stijgende vaste lasten scholen

Foto: AdobeStock

Met dit geld kunnen de hogere kosten door inflatie en pittige energierekeningen worden opgevangen. Het is een uitzonderlijke maatregel, voornamelijk ingegeven door de stijging van de energieprijzen.

Gestegen kosten

De afgelopen periode hebben veel scholen te maken gehad met sterk gestegen kosten. Het ministerie onderzoekt momenteel hoe dit geld het best uitgekeerd kan worden. Het is mogelijk dat het extra geld voor sommige scholen of instellingen niet genoeg is, meldt de Rijksoverheid. Het is nog niet duidelijk om hoeveel scholen of instellingen dit gaat.

Lees ook: In elke klas een CO2-meter, luchtreiniger op proef

Als de gestegen kosten ervoor zorgen dat een school in acute financiële problemen komt, kan deze zich bij het ministerie melden. In overleg wordt dan per situatie gekeken wat de beste oplossing is, laat het ministerie weten.

Losse potjes

Volgens Bouwstenen is tot 2050 een extra investering nodig van minimaal € 730 miljoen per jaar om schoolgebouwen in het onderwijs energiezuinig te maken. Op dit moment zijn er nog aardig wat ‘losse potjes’: niet alleen voor de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) die binnen een dag overtekend was, maar ook voor bijvoorbeeld ventilatie, sport en de Rijke Schooldag. Die losse potjes zorgen volgens Bouwstenen voor veel inefficiëntie en administratieve rompslomp.

Hoe structureel de overheidssteun precies is, is nog onduidelijk. Politiek is er alleen een toezegging gedaan voor 2022 en 2023, zo blijkt uit de beslisnota van de overheid.

Maatwerkregeling ventilatie

Scholen kunnen gebruik maken van de vangnetsubsidie waarmee schoolbesturen de ventilatie kunnen verbeteren en energiebesparende maatregelen kunnen nemen. Aanvragen die worden toegekend ontvangen 60% subsidie. Voor de vangnetsubsidie zijn er 3 aanvraagrondes, waarbij in elke ronde € 38 miljoen beschikbaar is. Momenteel loopt aanvraagronde 2. Er is nog voldoende ruimte om een aanvraag in te dienen, meldt Ruimte-OK. Meer informatie vind je hier.

Bron: Rijksoverheid / Ruimte-OK / Bouwstenen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.